Pälsbehov

Pälsbehov

De första ord jag hörde Folke yttra i morse var ”Jag vill ha en hund”.

De kom lite oväntat och på tal och ingenting. Åtminstone ingenting som nått mina öron. ”Det vill jag med”, svarade jag snabbt och spontant, för åh vad jag ville ha en hund när jag kände efter. Sedan Håkan dog kan jag räkna antalet promenerade promenader på en hand. Eller två. Okej då, kanske fyra. Men ändå. Det har inte blivit många promenader. Det finns ju liksom ingen anledning att promenera om man inte har hund. Det känns så meningslöst, jag blir bara stressad och vill komma fram. Promenader är nu enbart ett sätt att ta sig mellan punkter. Inget annat. Och vem käkar upp matresterna som hamnar på golvet? Vem lägger sig och värmer ens frusna fötter? Och framförallt, vems mjuka, mjuka öron ska en klappa nu för tiden? Krilles?

Men vi ska inte köpa någon hund nu. Det säger min man och det kan till viss del bero på att det var han som fick ta hela ansvaret för Håkan eftersom jag inte får ha med mig hund på mitt jobb. Och det är ganska meckigt att ha hand om en valp och ett företag samtidigt och också fixa vab och passa tandläkartider till barnen och emellanåt stanna kvar på gympalektioner i skolan eftersom en son vill det, så det kan jag ju respektera. Men tråkigt är det.

Alltså köper vi en katt till. En röd, stor Maine Coon som ska heta Stefan. Eller kanske Anders. Eller mr Nos. Men först ska vi bygga ut, så att det är klart innan Stefan kommer, så slipper stackaren flytta ut ur ett byggkaos det första han gör. Så därför har vi inte köpt någon katt än. Jag har inte ens hittat Stefan, eller hans blivande föräldrar. Om du skulle snubbla på honom eller någon som du tror kommer att bidra till att han föds så säg till, för guds skull. Jag behöver lite mer päls i mitt liv, känner jag.

Det är sant, jag behöver verkligen mer päls. Och kan jag inte få hund så tar jag katt. Men till och med jag fattar att om jag skulle få för mig att skaffa häst just nu så skulle jag lika gärna kunna skilja mig och hänga mig och gå in i väggen på en gång och samtidigt, så det är lugnt, oroa dig inte för det. Jag hade bara ingen annan bra bild på päls för tillfället.