Onsdag den 31 juli kl 12.34

Onsdag den 31 juli kl 12.34

Vi sitter i köket och äter. Radion står på, just nu spelas Sommar med Liv Strömqvist upp.

Vilmer tittar upp från spagettin och köttfärssåsen.

”Vad är mens?”

Hoppla.

Den frågan kom lika oväntat som när vi gick inne på ICA för ett par år sedan och Folke plötsligt frågade hur man får barn precis när vi skulle välja mellan fil och vaniljyogurt. Nu gäller det. Sekundsnabba intruktioner till mig själv far genom mitt huvud. Se till att göra detta utan laddning, förklara det enkelt utan att vifta bort det. Visa honom att detta inte är något konstigt, att han när som helst kan fråga när han undrar saker och väj inte för detaljer som kan kännas svåra för honom att ta till sig. Uppmuntra följdfrågor. Mens är ju egentligen den naturligaste sak i världen.

Harkel.

”Jo, mens är något som de flesta tjejer och kvinnor får varje månad. När tjejer kommer i puberteten, när de är typ… eh, 13-14 år så börjar de få mens. Sedan har de flesta kvinnor det tills de blir 50-60 år så där. Mens får man så länge man kan bli gravid. Det är blod som kommer från livmodern, där bebisar ligger när man väntar barn, du vet. Blodet rinner ut genom snippan. Vissa har jätteont när de har mens och andra känner knappt någonting.Blodet är egentligen näring som skulle använts till ett foster om man nu varit gravid alltså, men om man inte blir gravid så stöts blodet liksom ut ur livmodern. Eller stöts och stöts, det rinner bara lite grann. Fast hos vissa blöder det mer, men det är ju liksom inget så eller så…”

”Men mamma…”

Snabbt andetag. Jag är ju inte klar än.

”Och när man har mens så har man en sorts skydd för att inte blodet ska rinna ut i byxorna. Det kan vara bindor eller tamponger. En binda, det vet du vad det är, eller?”

”Öhh… Men…”

”Det är som en liten… vad ska jag säga, en liten blöja, liksom. Fast inte alls som Bosses blöjor, det är en liten, eh, remsa som suger upp blodet. Du har väl sett mina trosskydd?”

”Eh, nä.”

”Jaså, jag har ju dem i skåpet vid handdukarna. Jag trodde du sett dem. Är det säkert att du inte har det? Ja, i alla fall. Trosskydd är som en sorts mindre bindor som man kan ha när man inte blöder så mycket. Vissa gör ju aldrig det, och andra kan använda trosskyddet i slutet av mensen när det kommer lite mindre blod. Så. Det är väl ungefär  vad mens är. Mens är alltså inget konstigt, det är något som de flesta tjejer och kvinnor har under många år av sitt liv. Fast bara en gång i månaden då alltså.”

Puh.

Har jag fått med allt? Var tonen lagom avslappnad och samtidigt uppmuntrande? Jag var visst lite rörig, men jag hoppas att jag förklarat detta pedagogiskt nog. Jag tittar på Vilmer. Han ser inte särskilt berörd ut, men det är kart att han måste ha en massa frågor efter den hr utläggningen. Bara att ta dem, head on. Jag förbereder mig för engagerade och svårbesvarade undringar och tankar kring ett av dessa Kvinnlighetens Mysterier.

”Men mamma?”

”Ja Ville, vad var det du tänkte fråga?”  Stålsätter mig lite.

”Får jag ta Fanta till maten?”