Milstolpar

Milstolpar

”Kom igen nu alla, vi måste ut till bilen NU annars kommer Ville försent på sin första skoldag!” ryade jag i morse och då tedde horden sig om synes ovan. Alla skulle alltså ta på sig skorna samtidigt, på samma ställe. Inte mer än max 3 mm mellan deras kroppar. De vred sig, letade, fumlade och brottade fram både sina skor och min pattsvett på samma gång, förutsatt att jag haft några bröst att tala om – och nä just det, det har jag ju inte. Men ändå.

Till sist ramlade de ut genom dörren i sann Hellströmsanda och i samma jäkla anda stökade det till sig när Bosse skulle lämnas på förskolan och vi kom mycket riktigt för sent. På första skoldagen för Vilmer i nya skolan. Vi kom för sent till uppropet i ettan. Vilmer kickade alltså in sin nioåriga allmänna skolplikt med att glida in, tillsammans med en skamsen tillika rörd mamma, efter att fröken Madeleine börjat välkomna eleverna.

Hej hej. Där lade vi ribban.

En annan ribba lades också när Vilmer under sitt livs första lektion kompenserade ”sen ankomst” med ”mest att säga”. Han hade handen i luften oftare än på bordet och berättade glatt och engagerat, oavsett om han fått ordet eller inte, för en periodvis knappt så glad och engagerad skara om hur han simmat, lekt, spelat fotboll i somras, samt att ”Farsan grillar HELA TIDEN”. Det reagerade jag starkt på. Excuse me? Så kan han väl inte säga, heller. Jag menar, farsan? Det säger han väl aldrig om Krille?

Efter 45 underhållande minuter var showen över, resten kördes utan publik. Jag åkte till jobbet med en konstig känsla som var en blandning av stolhet och oro. Du vet, det som alla föräldrar yrar om hela tiden när man trampar förbi sådana här milstolpar i barnens liv: att den i det här fallet förstfödde, och tillika nyförlöste, blivit så stor så snabbt. En ganska jobbig insikt som blev väldigt tydlig när jag såg honom sitta i en skolbänk med klasskompisar runt sig och räcka upp handen och liksom ha en egen plats i livet som är bara hans.

Och inte nog med detta. Bosse har dessutom lagt av med blöjor idag och sitter på toa med ojämna mellanrum och har kalsonger på sig och en jätteliten rumpa i byxorna. Bosse, alltså. Mitt spädbarn.

Lord, have mercy.

Det känns som om småbarnsföräldramattan rycks bort under mina fötter med ganska kraftiga och bestämda tag nu.

Och det kanske tar ett tag för en vinglande mamma att hitta balansen igen.